Skip links

Kroz volonterizam do prvog radnog iskustva

Udruženje građana „Svetski omladinski talas“ je nevladina, nestranačka i neprofitna organizacija mladih – studenata, postdiplomaca, ali i mladih i talentovanih profesionalaca. Organizacija je nastala iz potrebe da se izgrade i unaprede veze između mladih u Srbiji i u svetu, ali i da se zadovolje njihove potrebe kroz niz raznovrsnih programa koji podrazumevaju međusobno razumevanje, saradnju i interkulturalnu razmenu. Članovi mreže SorCE (Students Organising Conventions Everywhere) su festivali iz sledećih gradova: Ilmenau i Grajfsvald (Nemačka), Trondheim (Norveška), Maribor (Slovenija) i Temišvar (Rumunija), a od ove godine su uvrštena i dva festivala van Evrope – iz Tunisa i Pakistana. Festivali su nezavisni jedni od drugih, ali osnovna ideja je ista – okupiti studente iz celog sveta koji će diskutovati o aktuelnim temama, upoznati različite kulture, mišljenja, razmeniti stavove i iskustva. Dva najznačajnija projekta organizacije „Svetski omladinski talas“ jesu „Međunarodna studentska nedelja u Beogradu“ (International Student Week in Belgrade – ­­ISWiB) i „Sajam volonterizma“.

 

Na temu volonterizma, aktivizma i neformalnog obrazovanja razgovarali smo sa Markom Matićem, studentom druge godine Tehničkog fakulteta, Univerziteta Singidunum i Anjom Metić, studentkinjom četvrte godine Fakulteta organizacionih nauka, Univerziteta u Beogradu. Marko i Anja su članovi organizacionog tima na projektu ISWIB i bili su prisutni na događaju „Leto #za5“ u okviru projekta „Budućnost #za5“.

 

  • Kako si postao/la član organizacionog tima ISWIB-a?

Marko: Za organizaciju i projekat ISWIB sam čuo preko kolega sa fakulteta. Sama ideja i programi organizacije su mi delovali veoma interesantno, kao nešto čime bih voleo da se bavim i da na taj način dam svoj doprinos. Sada sam u okviru projekta ISWIB član IT tima.

Anja: Kada sam shvatila da ću celo prošlo leto provesti u gradu, poželela sam da steknem neko dodatno iskustvo. S obzirom da sam za ISWIB čula od drugarice, koja je već ranije super sarađivala sa njima, odluka je vrlo brzo pala i tako sam se prijavila u ISWIB. Prve godina sam bila samo volonter, radila sam puno, ali sam i stekla odlično iskustvo. Kada jednom ovde dođeš, odmah se zaljubiš u sve to i poželiš da tu i ostaneš. Sada sam u organizacionom odboru ISWIB-a i zadužena sam za HR.

  • Biti član neke studentske organizacije – za i protiv?

Marko: Ja sam uvek za – malo se iscimaš i radiš, ali puno toga naučiš. Dobra stvar ovakvih organizacija je networking, i ta poznanstva ti kasnije mnogo znače u životu.

Anja: Kroz rad u ovoj organizaciji pružila mi se prilika da budem u kontaktu sa mladima iz celog sveta. Ponekad sam imala utisak da sam u Maroku, Alžiru, Kini, Brazilu ili Argentini, dok sam realno sedela u kancelariji ovde, u Srbiji. Mogućnosti koje ti se otvaraju su uvek velike, samo je pitanje kako ćeš ti da ih iskoristiš. Super mi je, jer sam kroz rad uspela da usavršim znanje jezika, a i upoznala sam neke fantastične ljude. Tako da sam ja uvek za!

  • Da li si nekada radio/la neke letnje, sezonske poslove?

Anja: Bavila sam se raznim studentskim poslovima – od deljenja flajera pa sve obavljanja tromesečne prakse u jednoj inostranoj agenciji. Sve su to odlična radna iskustva.

  • Šta bi za kraj poručio/la mladima?

Marko: Da se aktiviraju, da se ne stide i ne plaše. Dosta ljudi provodi leto u Beogradu i baš zato treba ga iskoristiti na najbolji mogući način – kroz zabavu i uživanje. A, ako možete da nađete i neki sezonski posao, pruža vam se mogućnost i da zaradite za džeparac tokom leta. Prilike su tu, samo treba da se potrudite i da napravite prave izbore za vas.

Anja: Sezonski poslovi su odlična mogućnost da se zaradi koji dinar više, ukoliko ostajete u gradu preko leta. Iskustvo koje ćete steći na taj način može vam pomoći kasnije u karijeri, kada budete završili školovanje i kada budete krenuli da tražite ozbiljnije poslove. Budite proaktivni i samo hrabro! Neki poslovi možda čekaju upravo vas.

 

Više o aktivnostima ISWIB-a na http://worldyouthwave.org/ & http://iswib.org

Leave a comment

Name*

Website

Comment